thumb_319137_2foto[1]“Actele la control”! Asta vor auzi şoferii din ce în ce mai des de la Brigada Rutieră. Pentru că vor să încurajeze bunul-simţ în trafic, agenţii de circulaţie au împânzit arterele ţării pentru a-i sancţiona pe şoferii care încalcă Codul Rutier.
Puncte de penalizare pentru centură

Nu sunt iertaţi nici şoferii care nu poartă centura de siguranţă sau nu au actele la ei. Nerespectarea acestei obligaţii de către conducătorii auto se sancţionează cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, iar de către pasagerii aflaţi într-un autovehicul cu 2-3 puncte amendă.

Rămâi fără talon dacă ai folii pe geamurile autoturismului

În vizorul poliţiştilor sunt şoferii care au folii aplicate pe geamuri, fapt interzis de lege. Cu ocazia unor acţiuni ale Poliţiei Rutiere, şoferii care conduc autoturisme cu folii negre aplicate pe geamuri vor fi drastic sancţionaţi. Chiar dacă au aplicat pe geamuri astfel de folii şi stau liniştiţi că nu vor fi vizitaţi de hoţi, şoferii nu vor scăpa fără amendă dacă se va dovedi că acestea nu sunt omologate de către RAR.

Potrivit oamenilor legii, aceste folii restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului. Pe geamurile laterale spate şi pe lunetă poate fi aplicată folie oricât de închisă, cu condiţia să fie omologată RAR. Nu la fel se întâmplă şi cu geamurile faţă. Pentru aceste geamuri RAR nu autorizează decât o anumită nuanţă, care e foarte deschisă.

Sancţiuni şoferilor de microbuz şi călătorilor fără bilet

Călătorii cu mijloacele de transport în comun sunt şi ei verificaţi de autorităţile competente. Aceştia vor fi sancţionaţi dacă nu vor putea prezenta biletul de călătorie. Nici şoferii nu scapă de amenzi. Aceştia vor fi amendaţi cu 2.000 de lei dacă nu oferă călătorilor biletul de călătorie sau încarcă maşina mai mult decât locurile prevăzute.

Permisele şi taloanele se trimit şi prin poştă

Permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare ale autoturismelor vor fi distribuite, începând de sptămâna aceasta, şi prin poştă, această opţiune fiind gratuită.

Serviciul de curierat rapid e asigurat de Compania Naţională Poşta Română SA, iar proiectul de livrare la domiciliu a actelor emise de Direcţia Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor va fi realizat în două etape.

În prima fază vor fi distribuite actele tuturor solicitanţilor din ţară, urmând ca, până la sfârşitul anului, şi cei din Bucureşti şi judeţul Ilfov să beneficieze de acest serviciu. Livrarea actelor la domiciliul solicitanţilor nu presupune costuri suplimentare. Termenul de livrare este de cel mult 15 zile, iar dacă după acest termen actul nu a ajuns la solicitant, din diverse motive, Direcţia Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor dă asigurări că va emite, gratuit, alt rând de acte.

Prin punerea în aplicare a acestui proiect, oricare solicitant, fie că locuieşte în mediul rural sau urban, nu mai depinde de programul ghişeelor de eliberare şi nici nu mai e nevoit să se deplaseze la sediul serviciilor de profil.

Sursa: Click