lay_251152_1foto1Legea care permite înregistrarea apelurilor telefonice, a SMS –urilor şi a mailurilor a stârnit un val de indignare.

Mii de persoane au semnat deja o petiţie “on line” împotriva acestei legi, iar procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a şi anunţat modificarea ei, întrucât îngreunează activitatea anchetatorilor de crimă organizată şi terorism.

De altfel, în ţara noastră, au fost identificaţi doar doi terorişti “cu acte”: celebrul Dragoş Ciupercescu, cel care a aruncat grenada la poarta Liceului Jean Monnet şi “terorică în şlapi” Ioan Florin Lesch, cel prins cu două butelii în portbagaj.  Iata opt metode prin care se pot fenta autorităţile care vor să ştie cu cine şi cât ai vorbit.

1. Porumbei voiajori. O mulţime de porumbei voiajori din toată lumea transportă mesaje pe distanţe mari sau mici. Dacă aveţi ceva “top secret” puteţi folosi şi această metodă, foarte eficientă pe vremuri.

2. Plăcintă cu răvaşe. Chiar dacă pare mai învechit, obiceiul de a trimite răvaşe sau bileţele ar putea fi utilizat din nou, pentru că nu pot fi depistate de “organe”. Într-o epistolă vârâtă în plăcintă poţi să trimiţi câte mesaje ai nevoie, deşi ar fi o problemă: câte trebuie să mănânci până le găseşti.

3. Mesaje codificate. Tinerii au inventat un limbaj codificat pe care îl folosesc pe Messenger sau SMS. Se scrie ms – pentru mersi, tb – trebuie, msg – mesaj, vb – vorbim mai târziu, k – ok, rpd – repede, dc – dacă, np – no problem, iar lista se măreşte în fiecare zi.

4. Reveniţi la scrisori. Puteţi unelti orice într-o scrisoare, pentru că aceasta e protejată prin lege, ce pedepseşte “violarea corespondenţei”. Mulţi renunţaseră la scrisori în favoarea mailurilor. Poliţistul Cristian Cioacă e cercetat pentru că a citit mailurile Elodiei.

5. Cartela PrePay. Se cumpără uşor. Nu poate fi depistat apelantul şi nici cel sunat, dacă are tot o astfel de cartelă. Exact aşa sună liniştit din Siria Omar Haissam, dat în urmărire internaţională pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români.

6. Vizite mai dese. Folosim mult telefonul şi e-mail-ul, dar ne întâlnim din ce în ce mai rar “faţă în faţă”. Vizitele dese sunt o soluţie pentru a scăpa de înregistrare. Ion Iliescu a complotat împotriva lui Ceauşescu, pe o bancă în Cişmigiu.

7. La pescuit sau vânătoare. Organizezi un concurs de pescuit: pe malul bălţii, cu undiţa în mână, nu te înregistrează nimeni. Poţi încerca şi o partidă de vânătoare, dacă te ţine buzunarul, iar în mijlocul pădurii vorbeşti ce vrei, exact cum s-a procedat recent pe domeniul Balc.

8. La ora de sport. Nicolae Văcăroiu, Viorel Cataramă, Ilie Năstase sunt pasionaţi de tenis şi de golf. Iată o idee. În pauza dintre seturi sau la duş poţi spune ce doreşti, fără frica de a ajunge în baza de date. Un tabinet, un joc de pocker sau la o partidă de biliard sunt la fel de eficiente.

Sursa: Click